Veiligheid van de kinderen

Veiligheid van de kinderen in de wagen

Securite

Als carpoolouder ben je niet alleen verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw kinderen, maar ook voor die van de andere kinderen.

Het is dan ook van groot belang dat je de veiligheidsregels voor kinderen in de wagen kent en jij deze ook toepast. Want, wist je dat de impact van een aanrijding aan 50 km/u voor een kind dat geen gordel draagt gelijk staat met een val van 10 meter?

Daarom raden we iedereen aan om eerst een kijkje te nemen op de specifieke site van het BIVV rond de veiligheid voor kinderen in de wagen.

Hieronder sommen we nog enkele van de belangrijkste regels op.  


Kinderzitje: tot 15 kg

Het kinderzitje kan je gebruiken tot 15 kg of tot je kind 1,10m groot is. Controleer steeds goed of alle bevestigingspunten zijn vastgeklikt en of je niets vergeten bent. Natuurlijk stap je ook het best over naar een verhogingskussen wanneer je merkt dat het zitje niet meer geschikt is voor zijn of haar grootte.
 



Verhogingskussen: 15-36 kg

Tot de leeftijd van 10 jaar is het bekken van een kind nog te broos om weerstand te bieden aan de heupriem van de veiligheidsgordel. Daarom gebruik je het best voor deze groep kinderen een verhogingskussen. Je vindt er met of zonder rugsteun. De laatste bieden een nog betere bescherming. Wettelijk gezien mag je vanaf 1m35 enkel de veiligheidsgordel gebruiken, maar als je kind dit liever heeft, mag het tot maximum 1m50 het verhogingskussen blijven gebruiken.



Veiligheidsgordel: vanaf 1m35

Sécurité enfant 1m35

Eens je kind de lengte van 1m35 bereikt heeft, is het toegestaan om het enkel vast te klikken met de veiligheidsgordel.

De diagonale riem moet van de schouder over de borst lopen, tot aan het bekken. De heupriem moet rusten op het bekken. De diagonale riem mag in geen geval achter de rug of onder de arm worden geschoven.



Homologatie

Alle kinderzitjes die in België verkocht worden, moeten allemaal voldoen aan de Europese veiligheidswetgeving. Je kan ze herkennen aan het volgende label:

  1. Goed voor elk type wagen
  2. Gewichtsbereik
  3. E staat voor Europese normwetgeving
  4. Het cijfer toont aan in welk land het product werd goedgekeurd
  5. Goedkeuringsnummer beginnend met 03 of 04 



Goede voorbeeld

Draag voor je eigen veiligheid ook steeds zelf je veiligheidsgordel. Het is bovendien de beste manier om het aan te leren bij jonge kinderen.


Kinderveiligheid

Activeer steeds het kinderslot voor de achterdeuren en de elektrische ramen.


Meer dan twee kinderzitjes?

Wat als je te weinig plaats hebt op de achterbank voor een derde kinderzitje?

Het derde kind van drie jaar of ouder (en minstens 1m35 groot) mag achteraan meerijden zonder aangepast zitje, maar moet wel zijn veiligheidsgordel dragen. Als het kind vooraan in de wagen zit, zal echter wel een aangepast kinderzitje moeten voorzien worden.


Hoeveel kinderen mag ik meenemen?

Elk kind moet over een zitplaats in de wagen kunnen beschikken. Je kan dus niet meer kinderen meenemen dan dat er plaatsen in de wagen zijn.


Wat is de veiligste plaats in de wagen?

De plaatsen achteraan in de wagen zijn de meest veilige. Maar als het niet mogelijk is om je kind achteraan op de juiste manier vast te klikken, is het vaak beter om het vooraan in de wagen te plaatsen. Natuurlijk, steeds volgens de correcte veiligheidsinstructies.


Mogen kinderen vooraan in de wagen zitten?

Ja, kinderen van alle leeftijden mogen vooraan in de wagen plaatsnemen, zolang ze vastgeklikt zijn zoals de wet omschrijft. (zie hierboven)

Er is slechts één beperking op deze regel. Het is verboden om kinderen in een kinderzitje vooraan in de omgekeerde rijrichting te plaatsen als er een frontale airbag aanwezig is. Als de airbag uitgeschakeld wordt, vormt het geen probleem.

een dienst van Mpact